måndag 3 maj 2010

Kolonisterna på hjortronmyrarna

Under 2009 har en utställning om "Eskilstunakolonisterna" i Vilhelmina med omnejd visats på Vilhelmina Museum. Den har nu vandrat vidare till Umeå och museiintendent Laila Eliasson och jag som författare till dokumentärromanen KOLONISTERNA PÅ HJORTRONMYRARNA har föreslagit Nordiska Museet att visa utställningen, som Sune Jonsons bilder lade grunden för.

Den handlar om 16 arbetslösa Eskilstunabor; industriarbetare och deras familjer som erbjöds kolonat i Västerbotten. De anlände finklädda i hatt och lågskor till Vilhelmina 1922 och travade i djup snö genom väglöst land för att dika ut de lappländska myrarna och skapa sig och sina familjer en utkomst. De fick stort stöd av företagarna i Eskilstuna, som skickade upp nödvändiga verktyg och förnödenheter. Drivande till företaget var en journalist på Eskilstunakuriren vid namn Johan Edling.

Jag har skrivit dokumentärromanen "KOLONISTERNA PÅ HJORTRONMYRARNA" som bygger på officiella dokument, tidningsartiklar, efterlämnade uppteckningar och berättelser om folket i byn Mötingselberg utanför Vilhelmina. Boken kommer att släppas under hembygdsdagarna (lördagen den 10 juli) i Vilhelmina, eftersom många efterkommanden till dessa Eskilstunabor alltid återvänder till Vilhelmina under semestern. Boken innehåller många bilder och jag är säker på att flera familjer kommer att känna igen sig och sina släktingars historia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar